Заяви Володимира Зеленського

Бажаю здоров’я, шановні українці!

Сьогодні був довгий і важкий день. І зараз, увечері, вже здається, що події ранку були як мінімум учора чи позавчора…
Саміт в Індонезії. Узяв участь у сьогоднішній роботі лідерів.

Потім – чергове засідання Ставки Верховного Головнокомандувача, дуже детальне. Ситуація на фронті. Також військові представили всі наявні дані про влучання ракети по території Польщі. Усі, хто відповідає за ліквідацію наслідків російських ракетних ударів по Україні, доповіли щодо відновлювальних робіт.
Відновлення не зупиняється ні на хвилину.

У 18 областях і в Києві тривають аварійні та стабілізаційні відключення. Це мільйони споживачів. Робимо все, щоб повернути електрику – і генерацію, і постачання.

Відбулася чергова зустріч оборонного «Рамштайну». Ключове питання – посилення нашої протиповітряної та протиракетної оборони.

Провів переговори з віце-президенткою Світового банку, яка опікується саме нашим регіоном. Обговорили проекти з відновлення нашої інфраструктури та соціальних обʼєктів, роботу Фонду відбудови нашої країни.

Загальний обсяг проектів, про які йшлося сьогодні, – мільярди доларів. Це те, що треба відбудовувати вже зараз, щоб гарантувати нормальне життя людям.

Були доповіді щодо звільнення територій Херсонщини – робимо все, щоб якнайшвидше дати людям електрику, воду, зв’язок, фінансові та соціальні послуги, нормальну медицину.
У Херсоні нарешті знову відкриваються аптеки, запрацювала пошта, банки, люди отримують доступ до інтернету. Є вже 30 пунктів роздачі гуманітарної допомоги.
Понад 20 деокупованим населеним пунктам Херсонщини повернули електрику.

Миколаївщина – те саме. Повертаємо все, що необхідно для нормального життя.

Працюємо, щоб відновити водопостачання Миколаєву. У Снігурівці розпочато виплату пенсій.

І я дякую всім, хто забезпечує відновлення. А особливо нашим саперам і рятувальникам. Завдяки їхній роботі можуть працювати безпечно всі інші.
Іще раз повторю всім на деокупованій території: будь ласка, будьте дуже обережні!
Росія хоче вбивати навіть після втечі з нашої землі. Тому потрібно бути дуже уважним.
Якщо ви побачите будь-який підозрілий предмет, повідомляйте рятувальникам і поліції. Якщо якусь будівлю ще не перевірили сапери, будь ласка, не заходьте туди самостійно. Якщо якусь дорогу ще не перевірили, будь ласка, оминайте її.

Доповіді й повідомлення з Донеччини – без змін. Жорсткі бої тривають у тих же пунктах, що й раніше. Тримаємо позиції попри десятки атак.

Сьогодні – професійний день тисяч наших людей, які виконують одну з найважливіших робіт.
День працівників радіо, телебачення та звʼязку – це про тих, хто зміцнює демократію завжди. Хто інтегрує суспільство інформаційно, емоційно та політично. Хто об’єднує наші інтереси, наш біль і наші радощі, наші надії та прагнення, наші проблеми.

Я щиро вітаю всіх, хто працює в цій сфері, – кожного й кожну.

Сьогодні було доволі тривале інтерв’ю, провів ще «офрек» для журналістів – саме для працівників радіо й телебачення.
І день ще не закінчується…

Ще – засідання Радбезу ООН щодо нової хвилі російського ракетного терору. Стежимо за заявами, працюємо з партнерами, захищаємо українські інтереси.

Звичайно, одне з головних питань на Радбезі – ситуація в Польщі, з’ясування всіх обставин того, як російська агресія перетнула польський кордон.
Українська позиція дуже прозора: ми прагнемо встановити всі деталі, кожен факт.

Саме тому ми потребуємо, щоб наші фахівці долучилися до роботи міжнародного слідства і щоб ми отримали доступ до всіх наявних у партнерів даних і до місця вибуху.

Вся наша інформація – у повному доступі, ми даємо її партнерам ще починаючи з ночі, із тих перших годин, коли світ почав з’ясовувати, що сталося.
Ще вночі говорив з Президентом Дудою, висловив йому свої співчуття – російська агресія забрала життя двох громадян Польщі.

І я хочу, щоб ми всі зараз разом хвилиною мовчання вшанували пам’ять усіх, чиї життя забрала ця російська війна.

Громадян України, громадян Польщі…

🔥 Зеленський отримував сигнали з інших країн про те, що путін «хоче прямих переговорів»

🗣 «Я отримав сигнали, що путін хоче прямих переговорів. Я такі сигнали отримував. Я запропонував публічну форму, тому що росія веде публічну війну», – сказав глава держави.

⚠️ «Поки українська ППО не збиватиме хоча б 90% ракет, влада не закликатиме українців повертатися з-за кордону», — Володимир Зеленський

«Зараз у нас є статистика – 70% збиваємо. Якби збивали 90-95%, ми б сказали людям: «Це ризик, але ми вам говоримо відверто: економіка держави без вас не може і помре»

«Якщо ми переживемо цю зиму – а ми її переживемо – ми точно переможемо в цій війні. Повірте, удари по енергетиці – найпотужніша зброя, яка залишилася у росії», – Володимир Зеленський

читайте також

0