10 овочів які варто додати до раціону влітку☀️

Збалансована їжа, багата вітамінами й мікроелементами, може зміцнити ваш організм. Також правильне харчування позитивно впливає на ваше психічне здоров’я.
Ось 10 корисних сезонних овочів, які обов’язково варто включити до вашого раціону 👇🏻
🍠Буряк
Завдяки високому природньому вмісту калію й нітросполук, буряк буде корисним для профілактики серцево-судинних захворювань і нормалізації тиску. Червоний пігмент буряків – беталаїн – має протизапальну, антиокстидантну дію, надає позитивний ефект при метаболічних і шлунково – кишкових захворюваннях.
🫑Солодкий перець
Перець є джерелом вітаміну А, С, Е і вітаміну В6. Деякі сорти перцю містять пекучу речовину капсаїцин, що має протизапальну, болезаспокійливу й онкопротекторну властивість.
🥕Морква
Морква не тільки джерело мікроелементів, а також має різні вітаміни. Зокрема, один із лідерів за вмістом провітаміну А, необхідного нам для гарного зору, міцного імунітету і здорової шкіри.

🌽Кукурудза Кукурудзяні зерна багаті на вітаміни: РР, Е, D, K, вітаміни групи B (B1,B2), а також аскорбінової кислоти. А ще на цінні мінеральні речовини: солі, калію, кальцію, фосфору, заліза й магнію, а також мікроелементи: нікель і мідь.Але головне – кукурудза є джерелом клітковини, корисної для нашого травлення.

🥒Огірки Огірок містить аскорбінову, фолієву й пантотенову кислоту, а також інші вітаміни та біологічно активні речовини. Ці овочі можуть зменшити почуття голоду, втамувати спрагу та водночас наситити корисними вітамінами та мінеральними речовинами.

🟢Молода квасоля Квасоля містить білки, вітаміни й мінеральні речовини. Саме квасоля є джерелом рослинного білка. Ви можете використовувати її в супах, салатах, м’ясних і овочевих стравах.

🥔Молода картопля Хоч традиційно картоплю розглядають як вуглеводну їжу, літню молоду картоплю відносять до крохмалистих овочів. У ній менше вуглеводів і більше води, ніж у зрілій осінньо-зимовій картоплі. Готувати молоду картоплю можна навіть з добре вимитими лушпинням.

🍅Помідори Крім високого вмісту провітаміну А, вітаміну С та інших вітамінів, помідори містять особливу корисну речовину – лікопін, що є антиоксидантом і здатний знижувати ризик розвитку раку. Ця речовина стає більш доступною, якщо помідор піддати термічній обробці.

🧅Молода цибуля Їй притаманні антиоксидантні, протизапальні та імуномодулюючі властивості. Цибуля багата на вітамін С, мінеральні речовини. Додавайте зелені гілля та корінець цибулі до свіжої або термічно обробленої їжі.

🍆Баклажани Окрім вітамінів і мінеральних сполук, у баклажанах високий вміст поліфенолів. Вони корисні для серцево-судинної системи людини, перешкоджають розвитку діабету, знижують ризик розвитку раку і зміцнюють імунітет. Також сирі і відварені баклажани мають виражений антибіотичний ефект.

0