Через обстріли вигоріло 3 708 гектарів території Кінбурнського півострова на Миколаївщині


Через обстріли окупантів вигоріло 3 708 гектарів території Кінбурнського півострова на Миколаївщині.

Руйнувань зазнав заповідний півострів
Загальна шкода атмосферному повітрю, спричинена пожежами, становить понад 15,63 мільярда гривень.

Про це на офіційній сторінці у Фейсбуці повідомляє Державна екологічна інспекція України. Минулого тижня фахівцями Держекоінспекції Південно-Західного округу (Миколаївська та Одеська області) проведено розрахунок розміру шкоди, зумовленої забрудненням атмосферного повітря внаслідок пожеж, що виникли у результаті збройної агресії російських військ, на Кінбурнському півострові.

Так, встановлено, що у період з 15 березня по 3 липня 2022 року горіли території Національного природного парку «Білобережжя Святослава» та Регіонального ландшафтного парку «Кінбурнська коса», розташовані у межах півострова.

Вогнем було охоплено 2 109 гектарів площі, сума збитків довкіллю становила 5,7 мільярда гривень.

У період з 1 березня по 3 липня 2022 року в межах Василівського та Кінбурнського лісництв ДП «Миколаївського ЛГ» зафіксовано 22 випадки лісових пожеж площею
1 599,81 гектара. Шкода довкіллю становить понад 9,93 мільярда гривень.

Кінбурнський півострів відділяє Дніпровсько-Бузький лиман від Чорного моря. Він розташований у межах Херсонської та Миколаївської областей та має декілька природоохоронних об’єктів. Це дві ділянки Чорноморського біосферного заповідника (Волижин ліс та Солоноозерна), Національний природний парк «Білобережжя Святослава», Регіональний ландшафтний парк «Кінбурнська коса», водно-болотні угіддя «Ягорлицька затока» та інші.

Площа заповідних об’єктів півострова становить 68% від усієї його площі. Крім того, півострів є важливою частиною екологічного коридору, в межах якого пролягають міграційні шляхи величезної кількості птахів. Згідно з даними науковців, тут можна зустріти майже 300 видів пернатих, адже на цій території склалися сприятливі умови для їхнього гніздування, сезонних концентрацій та зимівлі. У 2001 році на Кінбурні зафіксували рекордну для Східної Європи кількість пеліканів рожевих, які занесені до Червоної книги України.

Нині Кінбурнський півострів — це унікальна територія, неповторна екосистема, що постійно та нещадно зазнає негативного впливу внаслідок пожеж, спричинених воєнною агресією.

Миколаївська область.

Фото з відкритих джерел.

0