Як говорити з дитиною, якщо хтось із найрідніших отримав поранення?

Важливо, щоб вона не лишалася зі своїми думками й тривогами наодинці. Тому фахівці Центру здоров’я та розвитку «Коло сім’ї» зібрали необхідні поради: 

📍Обговорюйте, що відбулося, але не кажіть напівправду. Шукайте слова, щоб пояснити подальший перебіг лікування. Навіть якщо ситуація непередбачувана, дитині буде набагато легше, якщо вона чутиме ваші пояснення.

📍Залучайте її до піклування про пораненого. Дзвінок, малюнок, відвідини у лікарні. Але перед тим, як дитина зустрінеться із близьким, поясніть, що вона побачить. Після візиту обговоріть те, що непокоїть. 

📍Пояснюйте дитині, що рани бувають «невидимими». Пережиті травматичні події можуть погіршити емоційний стан — дитина відчує, що рідна людина змінилася.

📍Допомагайте адаптуватися до змін. Життя сім’ї може сильно змінитися, але дитина має знати, що про її потреби не забули. Шукайте підтримки у рідних, друзів, в освітньому закладі. 

📍Рухайтесь із надією та любов’ю. Коли виникають труднощі, помічайте добро, любов, відвагу наших захисників, єдність. Разом легше долати будь-які випробування.

У межах ініціативи щодо створення Національної програми психічного здоров’я та психосоціальної підтримки.

читайте також

0