Як повернути дитину з-за кордону, якщо один із батьків вивіз і‌і‌ без згоди іншого

Дізнавшись про те, що ваш чоловік або дружина вивезли дитину за кордон, ви не знаєте, де саме перебуває ваш син чи донька чи обмежені в спілкуванні з ним/нею, не слід піддаватися паніці.

❗️АЛГОРИТМ ДІЙ

1️⃣Запишіть дані людини, від якоі‌ ви дізналися про незаконне вивезення дитини: ПІБ, контактнии‌ номер телефону, фізичну та електронну адреси.
⭕️Перш ніж переходити до активних дій, потрібно зібрати всю інформацію про незаконне вивезення неповнолітньоі‌ особи та обставини, за яких воно відбулося. Для цього з’єднаи‌теся з усіма, хто може володіти необхідною інформацією: вчителями або вихователями, тренерами, репетиторами, друзями, родичами, однокласниками. Всі отримані дані необхідно одразу записувати. Це допоможе не загубити важливі деталі через стрес та встановити хронологію.

2️⃣Зверніться до Державноі‌ прикордонноі‌ служби з запитанням, чи перетинала ваша дитина украі‌нськии‌ кордон. Якщо так, то з ким та за якими документами.
Залишити звернення в електронному форматі можна за посиланням.
Додайте до звернення копію власного паспорта та свідоцтва про народження дитини. Якщо у дитини на телефоні було активовано функцію, що дозволяє встановити місцеположення, зверніться до оператора мобільного зв’язку.

3️⃣Подаи‌те в Міністерство юстиціі‌ заяву:
    • Про повернення неповнолітнього;
    • Про забезпечення реалізаціі‌ права доступу до дитини, яка знаходиться на територіі‌ іншоі‌ краі‌ни.

❗️Можна звертатися з двома заявами одночасно. Відповідно до порядку виконання конвенціі‌ про цивільно-правові аспекти міжнародного викрадення дітеи‌, мін’юст відповідає за допомогу в поверненні дитини, вивезеноі‌ за кордон без згоди одного з батьків.
Отримавши заяву, Міністерство юстиціі‌ звертається до уповноважених органів Украі‌ни та інших держав з проханням про допомогу у виявленні місця перебування неповнолітньоі‌ особи та сприянні і‌і‌ добровільному поверненні на батьківщину.
Крім того, Мін’юст повідомляє заявнику про всі проміжні результати процесу повернення чи реалізаціі‌ права доступу.

❌На яких підставах заяву можуть НЕ ПРИЙНЯТИ?
    1. Між Украі‌ною та державою, до якоі‌ було переміщено дитину, не діє конвенція;
    2. Вивезення відбулося раніше, ніж документ почав діяти між Украі‌ною та краі‌ною, в якіи‌ перебуває дитина;
    3. Заява необґрунтована;
    4. Дитині виповнилося шістнадцять років.

Заява розглядається лише в тому випадку, якщо вона обґрунтована з точки зору всіх положень Конвенціі‌. У неі‌ має міститися вся необхідна інформація.
❗️Ще одна обов’язкова умова – наявність пакета документів за протоколом. У разі дотримання всіх правил міністерство юстиціі‌ надсилає заяву з супровідними паперами до центрального органу іноземноі‌ держави з метою встановлення місця перебування дитини за кордоном. Ідеальнии‌ сценаріи‌ – розв’язок питання мирним шляхом. Якщо це неможливо, Мін’юст сприяє ініціаціі‌ судового процесу.

0